ASINI

I antikke Asini / Kastraki finner du restene av en by befestet i det 2. og 3. århundre f.v.t. (hovedbildet), og en gammel mykensk kirkegård på en høyde i nærheten. Svenske arkeologer begynte å utforske området for 80-90 år siden. De fant blant annet 25 graver, inkludert ni hvelvede kuppelgraver. Flotte gjenstander var lagt i gravene for å følge de døde til dødsriket, blant annet gullmasken til ”Kongen av Asini” som ikke avbilder en konge men en dame. Hun er, sammen med andre funn fra området, utstilt på det arkeologiske museet i Nafplio.


Det er ikke så mange rester fra de tidligere beboerne her, men Antikke Asini ligger på en liten odde som er utmerket for en spasertur. I de siste årene har Kastraki-området blitt oppgradert, og er nå langt mer lett tilgjengelig. Det er et lite museum og et multimediasenter, du kan besøke ruinene av et romersk bad, hellenistiske bastioner, festningsverk  - og en grotte laget av italienerne under andre verdenskrig, nå med en utstilling som gjennom tekst og bilder forteller om krigen i dette området .


Og en ekstra bonus er utsikten over både landskapet og Argolidabukta, spesielt vakker om våren, med en overflod av ville blomster i frodig gress.

Inngang: Gratis (2016).


Nobelprisvinner i litteratur, greske Giorgos Seferis, har skrevet et dikt om kongen, se et utdrag nedenfor.


Verd å besøke i Asini er også Metamorfosis Sotiros, en kirke bygget på 1500-tallet (bilde t.v.). Inni kirken finnes det fine, gamle fresker, men du trenger en lommelykt for å se dem ordentlig. Nedenfor kirken ligger en liten dam, som fylles av vann fra en elv som renner fra fjellene og under kirken. Utenfor kirken er det satt opp benker og bord under tak, de bent fram oppfordrer til piknik. Opprinelig hørte et kloster til kirken, det ligger nå i ruiner på andre siden av veien.


Profiti Ilias heter den vesle kirken på den bratte sukkertoppen som stikker opp av det ellers nokså flate landskapet ved landsbyen Asini (bilde nederst). Du kan klatre opp ”på baksiden”, det tar ca en halvtime og er ikke så utfordrende som det ser ut, men du trenger å være i rimelig god form. Flott utsikt belønner deg på toppen, besøk kirken og ring i kirkeklokken utenfor. Og husk å ta med vann!

En oppdiktet konge, en smeltende kirke og et magisk vindu

Antikke Asini / Kastraki: festningsverk over og en liten kirke under. Det er også nydelige strender på hver side av festningen!

THE KING OF ASINI

All morning long we looked around the citadel

starting from the shaded side there where the sea

green and without lustre — breast of a slain peacock —

received us like time without an opening in it.

Veins of rock dropped down from high above,

twisted vines, naked, many-branched, coming alive

at the water’s touch, while the eye following them

struggled to escape the monotonous see-saw motion,

growing weaker and weaker.

(Giorgos Seferis)


Profitis Ilias.

LEFKAKIA og Agios Ioannis

Den lille landsbyen Lefkakia, mellom Asini og Nafplio, har et tradisjonelt torg hvor vi elsker å spise på Vickys taverna. Men enda viktigere, på åsen mot vest, på den andre siden av hovedveien fra Nafplio, legger den lille Agios Ioannis-kirken, på et fundament av gamle steiner.

Vel, først kan vi reise litt i nordvestlig retning, til pyramiden i Elliniko. Ingen vet helt hva denne pyramiden ble brukt til, men "vakttårn" eller "kommunikasjonstårn" er de hotteste teoriene. Og fundamentet til  Agios Ioannis er bygget og plasseret nøyaktig som pyramiden i Elliniko, noe som betyr at her i Lefkakia erngang lå en annen pyramide, en del av det samme kommunikasjonssystemet. Den lille kirken bygget på de gamle steinblokkene er trolig fra ottomanske tider.

Inne i kirken, vil du se en stige som fører opp til en liten åpning, og en trapp ned utenfor. Dette opplegget sies å helbrede syke barn og / eller hjelpe såkalte golde hustruer å bli gravide - hvis de går opp stigen, gjennom vinduet og ned trappen. Uansett, tro kan flytte fjell, ikke sant?

Besøk gjerne Agios Ioannis hvis du er i området, ta med litt mat, ha en piknik, - og klatre gjennom vindusåpningen hvis du føler for det!


Dette er også et bra sted for en spasertur, og du kan gå hele veien til Tolo, hvis du vil. Hvis du ikke har en bil, ta Nafplio - Tolo-bussen til Lefkakia, og senere bussen fra Tolo tilbake til Nafplio.

Øverst: Vickys taverna i Lefkakia, og til høyre: Agios Ioannis-kirken med de antikke veggene og "det magiske vinduet"-

(placeholder)

Nafplio - Tolo- bussen stopper i nærheten av Antikke Asini. Spør sjåføren om å slippe deg av på Kastraki.

Hvis det frister med en svømmetur etterpå, ligger det tre strender i gåavstand: Kastraki, Plaka og Tolo.

Antikke Asini/Kastraki over, og

Metamorphosis Sotiros under.