TING DU BØR VITE


KVITTERING

Pass på å ta med deg kvitteringen hver eneste gang du kjøper noe. Det kan, om enn sjelden, stå kontrollører like utenfor butikken/baren/tavernaen for å sjekke dette, og uten kvittering kan du få bot.


HILS

I følge gresk kotyme er det «den fremmede» som skal hilse først. Grekerne er hilsere av dimensjoner, så hils gjerne i øst og vest. Og husk å alltid hilse når du kommer inn i en butikk og en taverna, ellers oppfattes du temmelig uhøflig.


OG NÅR DU FØRST SKAL HILSE...

Grekere er jevnt over gode i engelsk, men du vil få stjerne i boken om du iallfall kan si hallo på gresk. Skal du bare lære deg ett gresk ord, bør det være γεια σας som uttales jássas og betyr både hallo og adjø. Vel egentlig betyr det Deres helse, men det er altså  den vanligste hilsenen.


LÅS PÅ TOALETTDØREN

En stor andel toaletter på kafeer, barer og spisesteder er uten lås. Dette er vanligvis ikke noe problem for grekerne, er døren lukket er doen opptatt. Problemet er at turistene ikke oppfører seg som grekere, og lukker døren etter seg også etter at de er ferdige. Derfor, er døren lukket, bank på!


OG MENS VI ER PÅ DO...

Kast aldri dopapir i et gresk toalett! Rørsystemet er ikke dimensjonert for det. Det vil alltid stå en søppelkasse ved siden av wc’et til slikt bruk.


VANN FRA KRANEN

kan du vanligvis drikke. Har det vært et tørt år kan det hende at vannet inneholder en høy andel mineraler, og da drikker grekerne det ikke, men for en uke eller to er det ikke farlig. Det kan også ha et høyt klorinnhold, så det er ikke sikkert det smaker så godt.


Gresk liv og ting det kan være kjekt å vite

DET GRESKE ÅRET


1. januar Nyttår, og dagen til sankt Vasilis. Det er for øvrig han som leverer gaver til greske barn, ikke nissen, så dette er den store gavedagen. Også 2. januar er mange butikker, supermarkeder etc. stengt, selv om dette ikke er en offisiell helligdag.


6. januar

Epifani, denne dagen markeres åpenbaringen av Jesus som Guds sønn, en helligdag i Hellas.


1. februar

er dødsdagen til Nafplios Sankt Anastasios, og helligdag i Nafplio. Offentlige kontor er stengt, det samme er mange av butikkene, men kafeer/barer og spisesteder har åpent.


Februar/mars er karnevalstid, men den syvende uken før orthodoks påsesøndag innledes med  Kathari Deftera, “ren mandag”. Da begynner fasten. I helgen feires karneval i Nafplio og byene omkring, blant annet med bålbrenning av karnevalskongen i Nafplios havn søndag kveld. Mandagen er helligdag i Hellas, og drar du til Karathona vil du se at stranden er full av drager i glade farger. Det er egentlig strikte regler for fasten, men noen bryr seg ikke i det hele tatt, andre prøver å holde seg unna bl.a. «all mat det har vært blod i».


25. mars

Frigjøringsdag. I 1821 ble det greske flagget heist for første gang i klosteret Agia Lavra ved Kalavryta på Peloponnes.

Denne dagen feires også Jomfru Marias bebudelse. 25. mars, og et par dager før er det et enormt marked i Pronia, som selger alt du kan tenke deg på en skikkelig basar, pluss litt til. Prøv det helgrillede svinekjøttet!


April eller mai

Tidspunktet for den ortodokse påsken beregnes ikke på samme måte som hos oss i Norge, men vil uansett komme i april eller tidlig i mai. Påsken er en viktig høytid i Hellas, og det er en stor opplevelse å delta i feiringen.


1. mai

er ikke bare arbeidernes dag, men også vårfestival. Piknik på landet er en populær aktivitet, og det arrangeres landsbyfester enkelte steder.


15. august

Mange grekere reiser hjem til landsbyen eller øya si i forbindelse med denne dagen, Mariadagen, så regn med fulle hoteller og offentlige transportmidler samt kaos på veiene. Men finn deg et bord et eller annet sted på platiaen om kvelden, og kos deg med det intense livet!


28. oktober

Nei-dagen, markeres med taler, militære marsjer og barnetog. På denne dagen i 1940 sa den greske generalen Metaxas ”Nei” da Mussolini ba ham slippe italienske tropper inn i landet. Svaret hans sendte Hellas inn i andre verdenskrig.


Desember

Julens viktigste dag er 25. desember. Det feires med god mat og familieselskaper akkurat som i Norge, og selv om det utveksles gaver 1. januar, er det gaver denne dagen også.


I tillegg feires folks navnedager, men sjeldnere deres bursdager. Hver by eller øy er beskyttet av sin egen helgen, flere steder, særlig i mindre landsbyer, feires det gjerne tre dager til ende når helgenen har navnedag. Prøv å få med deg en slik landsbyfest!


Nafplio stenger aldri helt, selv om det er helligdag.

Du vil alltid finne en kafé, bar eller taverna som holder åpent. Ja, mer enn én. Bare husk at helligdager kan bety fulle hoteller, så bestill overnatting før du kommer.

BLI EN GREKER


Er det ikke rart? Vi vil helst ikke tas for turister. Det er bare alle de andre som er turister. Vi er her mer på besøk, vi. Her ser du hva du må og ikke må gjøre for å bli mer greskaktig:


1. Sitt med ryggen helt inn mot veggen på kaféen, helst ved siden av hverandre om dere er to. Bare slik har du den fulle og hele kontrollen på hva som skjer.


2. Ikke gå i shorts, bikini, eller med bar overkropp (utenom på stranda). Grekerne har generelt mer klær på seg enn turistene, og er mer velkledde i det store og hele.


3. På kafé kjøper du gresk kaffe eller frappé, iskaffe. Rør frenetisk i frappéen, bruk minst en time på drikke den, helst to.


4. Fikle med en komboloi, spesielt om du er mann og over 50 år.


5. Røyk der det passer deg, og snakk mye i mobilen, også ved matbordet.


6. Sløyf kamera, ryggsekk og mageveske. Menn bærer sine eiendeler i hendene eller i lomma, damer i håndvesker.


7. Spis middag fra klokken 22 og utover. Spis mye. Men spis mer til lunsj.


8. Når du skal betale tavernaregningen, ikke finregn på hvem i reisefølget som skal betale hva.


9. Vær stille mellom klokka tre og fem under siestaen. Ikke smell med dørene, snakk høyt ute, spill musikk på balkongen osv.


10. Flatfyll er ikke noe for grekerne. De behandler ikke alkohol som et rusmiddel men som en god følgesvenn til mat. M.a.o. drikk med måte, eller se iallfall ut som du har gjort det.


11. Parker hvor du vil, men husk å sette på nødblinken før du går fra bilen. (Du må tåle en bot.)


12. Ikke stress, men gå som om du vet hvor du skal, og ikke stopp for måpende å beundre hver eneste kattunge, sortkledde kone eller blåmalte vinduskarm.


Om grekerne lar seg lure? Ikke i det hele tatt. Men du lurer kanskje en og annen av de der turistene...


TIL SLUTT: IKKE STRESS!

Vi nordmenn er vant til et velorganisert land, hvor ting stort sett går som smurt og skjer på den tiden de er avtalt å skje. Sånn er det ikke i Hellas. Grekerne forholder seg ofte til GMT, Greek Maybe Time. Så hvis f.eks leiebilen ikke er klar halv ni som avtalt, nyt en kaffe på nærmeste kafé, bilen kommer nok snart, skal du se!

 


(placeholder)

Nafplio: Where the Greeks go to get away from us all.

Jeremy Atiyah, The Independent

Det første juletreet noensinne i Hellas, ble pyntet av kong Ottos menn i Nafplio i 1833. Fram til det hadde skikken med juletre vært ukjent i Hellas, men snart spredte den seg ut over landet.

(placeholder)

Hvis du vil ha tips om effektiv og nyskapende banning, bør du lytte til to grekere som krangler. Kjære deg! Det er som om du sitter klistret som et stempel til veggen bare av vinddraget de skaper! Til og med jeg mister evnen til å prate for øyeblikket.

Men etter en stund, når saker, ting og folk har fått sitt pass påskrevet, er alt sinne som sunket i jorden, og de to kranglefantene er like gode venner som de var før krangelen brøt ut (og den virket like så ille som om himmelen skulle falle ned). Det kan godt hende de to går og tar seg en ouzo sammen etterpå. Og sannsynligvis finner de noe å feire også, for grekerne feirer alt de overhode kan feire. Ikke bare helgener eller kirker, det er sardiner, kastanjer, nøtter, granatepler, vin, oliven, geiter eller esler. Alt skal feires!                   Erica Berlin, svensk filhellener.

Granateplefestivalen i Ermioni.