TYPISK GRESK MAT I GAMLEBYEN


EPI SKINIS (hovedbilde)

Teatertemaet fyller et koselig lokale i gamlebyens travleste gate. Spis mezedes med stor lyst! Kylling i ouzosaus og kjøttboller i myntesaus anbefales spesielt, men her er faktisk alt godt.

(Amalias 19)


KARIMA KASTRO (bilde t.v.)

Vennlig, familiedrevet taverna med alle de kjente og kjære greske rettene, ferske og friske og laget med kjærlighet. Prøv f.eks fisken tsipuora (dorade på norsk) eller svinefileten i en himmelsk saus av blåmuggost og øl, og suppler med en salat. Sitt fredelig og lunt i en smal bakgate. (Papanikolaou 32)


ALALOUM

Menyen her er full av fristelser, men her er også alltid flere spennende "dagens retter". Maten er uansett smakfull og gresk, enten det er en typisk tavernarett, en rett som vanligvis bare lages hjemme i greske kjøkken, eller gourmetversjoner av disse. (Papanikolaou/Ypsilantou)


KIPOS (bilde t.v.)

Kipos har flyttet til nye lokaler på Filellinon-plassen, like ved hotel Grande Bretagne. Fint sted å sitte ute og se på livet, mens du spiser god, en smule forfinet gresk mat, pastaretter og digre salater.

Her er en kort beskrivelse av noen av våre favorittsteder i Nafplio, både for mat og drikke. Les også her om gresk mat!

DE BESTE SPISESTEDENE NÆR GAMLEBYEN


TO POTARAKI TIS KARDIAS (bilde t.v.)

Glimrende mezedopoulio like ved byparken. Noen bord i selve parken og for kaldere dager bord i en meget lun hage. Her spiser du nydelige mezedes, to minutters gange fra gamlebyen.

(Sidiras Merarchias 10)

DEN BESTE FAST FOOD’EN I BYEN


GYROPITTA

God, gresk hurtigmat, pitabrød med kjøtt (svin eller kylling), grønnsaker og pommes frites.

Det kommer an på hvordan du liker gyrosene dine, men vi synes de er best på Kapodistrias (Sidiras Merarchias, bilde t.v.) eller på Pantasis (Asklipiou-gaten). Vær klar over at kyllingvarianten normalt serveres med majones, be om å få tzatziki i stedet hvis du liker det bedre.


PIZZA

Vi synes at den beste pizzaen serveres på Scuola Pizza Bar, fra deres vedfyrte ovn. Scuola byr også på bl.a. salater, småretter og pastaretter. Ligger i en ganske travel gate, til gjengjeld veldig koselig inneområde. (Bouboulinas 39)

Carreras (Sidiras Merchias) serverer typisk gresk pizza med tykk bunn og et tonn med ost.


BURGER

Den greske kjeden Goody’s har de beste burgerne, og en bra salatbar. Lekerom for ungene i andre etasje. (Sid. Merarchias)

FROKOST, PIKILIA ETC - CAFEENE PÅ SYNTAGMA


Det finnes flere spisesteder på Syntagma-plassen, vi vil anbefale en pikilia på café Xenon. Et fat med masse plukkmat er utmerket følge til drikkevarene, mens man titter på livet på plassen. Naborestauranten, Noufara, har gresk/italiensk meny og er etter mitt syn nokså midt på treet, men plasseringen er jo suveren. God pikilia får du også på Kentrikon, og på To Roloï har de gode frokoster og gode pannekaker.


 

PALIO ARCHONTIKO (bilde t.h.)

Hjemmelaget og tradisjonell gresk mat i en av smågatene bak havne-promenaden. Velg blant deilige “dagens retter”. (Siokou)


VETO (bilde t.v.)

Før bar, nå taverna, og med skikkelig herlig gresk mat. Her finner du de tradisjonelle rettene, men også noen mer spesielle. De serverer bl.a. noen sopp i hvitløkssaus som er helt himmelske, dette er stedet for mezedes! (Bouboulinas)


Foto:

Tiinamari Vilkko

O PSIRRAS

Skikkelig tradisjonell taverna oppi bakgatene i bydelen Pronia, med deilig hjemmelaget mat og hyggelige folk. O Psirras er den tavernaen som får mest stjerner på TripAdvisor, så selv om tavernaen ligger utenfor bykjernen og slett ikke er så enkel å finne, er den svært populær - og det med rette.

(Odos Porou 6, Pronia, ca 15 min. gange fra sentrum)

EN ETEI 1929 BIERARIA

Dette trivelige stedet i nybyen ligger på plassen foran den store Ag. Konstantinou-kirken. Bieraria, som både er bar og spisested, har et stort utvalg spennende ølsorter og meget gode pølser. Drevet av en tysk familie som kan sitt fag. Åpen sommerstid, om kvelden. Levende, gresk musikk enkelte helger.

(Følg Argous-gaten, gå til høyre i Xrys. Smyrnis)


FOUGARO (bilde t.v)

Litt lenger unna, ca 2 km fra gamlebyen. Vil du ikke gå kan du ta bussen som går mot Tolo, og be sjåføren slippe deg av ved Fougaro. Spennende meny som varierer ofte, lokale råvarer, gresk mat med moderne vri. Les mer om kultursenteret Fougaro her.

ARAPAKOS (bilde t.h.)

For den beste fisken, gå til vestenden av Bouboulinas-gaten, til Arapakos. Her serverer de alltid fersk fisk, og be gjerne om å bli med på kjøkkenet og velge din egen, det pleier grekerne gjøre.

Fersk fisk er forholdsvis dyrt i Hellas, men småfisker er rimeligere, som våre favoritter, grillede sardiner eller marinert ansjos. Arapakos serverer også deilige kjøtt- og grønnsakretter.