VEIEN TIL EPIDAVROS

Denne ca 2500 år gamle landeveien, som gikk mellom Archea Epidavros og Asklipios' helsesenter i Epidavros (der det store amfiteateret ligger) er en virkelig bortgjemt perle i Argolida. Vil du oppleve en tur på, sannsynligvis, den eldste veien du har vandret på, bør du sette av et par timer her. Ca to kilometer av veien er bevart, i et nærmest ubebodd stykke landskap mellom Ligourio og Epano Epidavros, og det i et riktig så naturskjønt område. Stien følger en tidvis tørr bekk som bukter seg gjennom en lav ravine, så du har fjell på begge sider, dekket av velduftende pinjer og andre trær. Du kan se antikke avstandsmarkører, og pidestaller det har stått statuer på. Her er fuglesang, blomster og mange gode picnic-steiner.


Mange fra Athen og områdene deromkring tok i antikken turen til Aklipios' helsesenter, som var berømt for sine gode resultater. Syke og deres følger la til med båt ved Archea Epidavros, og gikk eller brukte hest og vogn til helsesenteret. Det skal fremdeles finnes merker etter vognhjulene på veien, men vi har ikke funnet dem.


Hvert fjerde år ble det holdt Asklipios-festival i Epidavros, og da ble denne landeveien omformet til en hellig vei. det er lenge siden det, og nå er sannsynligheten for at du går turen uten og se et eneste annet menneske stor. Bortsett fra om du går i juni, for da arrangeres "Epidavros Road", et løp for kvinner og menn som starter ved det lille teateret i Archea Epidavros og ender opp på det antikke stadionet i Asklipio. Du vil se plastremser enkelte steder som markerer banen til løpet - ikke veldig fint, men du vet iallfall at du går på den rette stien.


Reiserute

Du må bruke bil. Fra Nafplio kjører du mot Asklipion/Det store teateret i Epidavros. I østre enden av Ligourio svinger du nordøstover mot Epano Epidavros. Etter omlag 4 km ser du en asfaltert parkeringsplass på venstre side av veien (se bilde under, geokoordinator 37.37.21N/23.04.26E), og her begynner den antikke landeveien. Ta med vann, det er ingenting å få kjøpt etter Ligourio. Spaserturen er på ca 4 km, tur/retur.


Antikk landevei til bedre helse

KALAMI-KLOSTERET

(placeholder)

GÅ MED GUIDE:

Det går an å gå hele veien, fra Archea Epidavros til Asklipion/Epidavros. Den antikke landeveien er bare på to km, men det er andre, fine veier i området du også kan vandre på.

Ta kontakt med Grecopaths!

Adrianos- og Nataliakirken ligger helt i den østre enden av landeveien.

Cyklamen vokser vilt mange steder på landeveien. De blomstrer høst og vinter.

Eremitt-munker har bodd i dette området i mange hundre år, men på 1400-tallet kom tre munker, antakelig fra Kalamata eller Agnountos, og anla et lite kloster her. Det besto av en kirke, bygget sammen med tre munkeceller og et fellesrom. Cellene og kirken kan vi fremdeles besøke, men rundt dem er bygget et digert nonnekloster på 70-tallet. Det bor over 30 nonner her i dag, og de er driftige damer. De har dekorert hele den moderne kirken selv, de har bygget kapeller og hugget friser i marmor, de broderer og steller hagen.

En av de gamle munkecellene

Utsmykning i den nye klosterkirken

Kalami-klosteret og utsikten

De er altså malere, husbyggere, steinhoggere, syere og gartnere, dyktige og kunnskapsrike damer som gjerne tar imot besøk, og kan guide på gresk, engelsk og tysk. Det er gratis inngang (bare ring på dørklokken), men de setter stor pris på en donasjon. Åpent fram til kl 13 og noen timer på ettermiddagen (2016). Klosteret ligger med vidt utsyn, og nås ved å kjøre forbi veien inn til Epidavros-teateret, forbi Adami og videre nordøstover til du ser skiltet med nonneklosterets navn.