RUNDT HELMOS


Nå drar vi opp i fjellene helt nord på Peloponnes, i sørhellingen av Helmos-fjellet. Dette er ikke området som har de største severdighetene, og sikkert ikke et område du drar til første gangen du er i Nafplio. Eller hvorfor ikke, egentlig? Noen ganger er de minst nedtrødde stiene de mest fristende. Fordi det smålåtne noen ganger er det som synger høyest til oss hvis vi bare lytter.


Dette fjellandskapet veksler mellom goldt og fruktbart, hissig og mildt, og er krydret med små landsbyer, gårder og geiter. Dra gjerne hit om våren, når naturen er på sitt mest generøse. Alle bildene på denne siden er tatt i mars, hvor vekslingen mellom blomstrende enger og nakne fjelltopper er slående.


Egentlig kan du bare utforske. Kjøre den veien hjertet begjærer der og da. Men en eller annen slags plan vil man kanskje ha, og da kan vi begynne med å fortelle om Klitoria. Klitoria er neppe den fineste byen du har sett i Hellas, men den er så ekte som den kan bli, med sine elver, vannmøller og vinmarker, en av de sistnevnte skal ha produsert druer i 3000 år. Litt lenger nord, og like ved den vesle byen Kastria, ligger Spileon Limnon, Innsjøhulene, skiltet på engelsk med The Cave of the Lakes. Ta turen inn i den, inn i fjellets indre, hvor du går på broer over innsjøer som kan være bunnløse eller ei, men tilbyr en storslått ærefrykt likevel.


Dra noen kilometer vestover, til Planitero, om du er sulten. I skyggen av de digre  platantrærne renner bekkene, og i kulpene ligger feite ørreter. Ørret til lunsj? Om kokken ikke har, går han bare ut med hoven. Ferskere ørret går det ikke an å få, så serverer knapt de to-tre tavernaene her noe annet - unntatt tilbehør til fisken din, da. (Og for ikke å bli helt natur-panegyriske, det er også oppdrettsanlegg for ørret her.)


Klosteret Agia Lavra fødte det moderne Hellas. For det var her, under det store platantreet ved porten, at det greske flagget ble heist for aller første gang, og krigen som skulle vinne Hellas tilbake fra tyrkerne startet. Datoen var 25. mars 1821, og 25. mars feires som grekernes nasjonaldag den dag i dag.

Klosteret er opprinnelig fra 961, men er brent til grunnen så mange ganger at vi har mistet tellingen, siste gang av tyskerne i 1943.


Tror du at det går an å ha en kirke inni stammen på et tre? Selvsagt går det an! Panagia Plataniotissa (bilde t.h.) er nettopp det. Tre platantrær vokste sammen til ett, og i hulrommet inni er det en liten kirke. Nei, du tro det kanskje ikke før du får se det, men det skal være plass til 20 mennesker her inne. Landsbyen, Plataniotissa, har tatt navn etter treet, og kirkens navn betyr noe sånn som Hellige jomfru (Maria) av platantreet.

8. september er det landsbyfest her, om du ikke får plass i kirken kan du iallfall delta hjertelig på festen.


Hvis du synes at dette kan bli vel langt for en dagstur, kan du jo legge det opp til en todagerstur. Du kan besøke Nemea, Spileon Limnon, Klitoria, Planitero og Agia Lavra første dagen, overnatte i Kalavrita og dra til trestammekirken dag to, samt eventuelt besøke Rio og Patra and / or Corinth før du setter nesen mot Nafplio.


Kalavrita har også et skisportsenter i nærheten, så er du på tur vinterstid kan du låne ski og prøve bakkene på toppen av Helmos-fjellet (bilde t.h.).En kirke i et tre og en sjø i en hule

(placeholder)

Avstander fra Nafplio (via Tripoli):

Klitoria: 109 km

Kastria: 116 km

Planitero: 116 km

Agia Lavra: 134 km

Kalavrita: 138 km

Plataniotissa: 160 km

Ørret i Planitero (over), kirken i treet (t.h.) og Helmos-fjellet (under).